System automatycznego załadunku

BOHAMET S.A. jest jedynym producentem systemów automatycznych dla piekarni na terenie Polski.

Poniżej przedstawiamy Państwu przykładową konfigurację urządzeń piekarniczych współpracujących z automatycznym systemem załadunku i rozładunku produkowanych przez firmę BOHAMET S.A. . Nieodzownymi elementami automatycznego systemu piekarniczego są:

  • Piec piekarniczy - półkowy termoolejowy
  • Aparat załadowczy i  wyładowczy
  • System sterowania wraz panelem operatorskim
  • Stół odbiorczy - pośredni
  • Sekcja przeładunkowa wraz z zestawem garowniczym

Opcjonalnie, system zautomatyzowanego załadunku może zostać wyposażony w dodatkowe sekcje:

  • Sekcja spryskiwania
  • Sekcja posypywania
  • Sekcja nacinania
  • Transporter odbiorczy
  • Ześlizg pionowy
  • Stół odbiorczy

piec termoolejowy półkowy w systemie automatycznego załadunku

automatyczny rozładunek pieca piekarniczego

Wszystkie produkowane w Naszej firmie piece termo olejowe wyposażane są w panele grzejne firmy BUCO, który jest światowym liderem w produkcji paneli. Komory wypiekowe ogrzewane są poprzez panele grzejne, które dzięki płaszczowej konstrukcji charakteryzują się równomiernym oddawaniem ciepła, stanowiąc podstawę równomiernego wypieku.

Wydajne wytwornice pary ogrzewane w sposób ciągły, nawet podczas wyłączonego palnika. Dzięki kumulacji ciepła przez podgrzany olej, który dzięki większej gęstości niż w przypadku powietrza i wody pozwala na wyższą sprawność, a także oszczędność energii.

Sterowanie urządzenia piekarniczego

Proste sterowanie oraz szereg zabezpieczeń stanowi podstawę do bezpiecznej
eksploatacji systemu w okresie jego użytkowania. Temperatura wypiekowa w
zależności od wybranego wariantu może być jednakowa dla całego pieca lub
rozdzielona na strefy. Czas zaparowania – sterowanie ręczne, automatyczne lub takie i takie w zależności od wariantu pieca. Kocioł grzewczy wyposażony jest pompę firmy Sterling światowego lidera w automatyce grzewczej. Umiejscowienie kotłów do uzgodnienia w kontaktach roboczych, zalecane jest doprowadzenie czerpni powietrza do palników.

Dostosowanie pieca termoolejowego półkowego do automatycznego systemu załadowczo-wyładowczego firmy BOHAMET S.A.

  • maksymalna wysokość produktu wyjmowanego z pieca 110 mm
  • otwarcie drzwiczek komory: ręczne lub mechaniczne - samoczynne, zderzakiem automatu podczas załadunku lub wyładunku. Jedne drzwiczki ze stali inox dla całej komory
  • mechanizm domykający drzwiczki
  • automatycznie otwierane i zamykane zawory do zrzutu pary w komorach
  • dostosowana instalacja elektryczna łącząca wszystkie urządzenia systemu
  • możliwość sterowania zaparowaniem w piecach z pozycji stacji dokującej.

urządzenie załadowczo - WYŁADOWCZe AZW-180 wraz z aspiratorem w pełni zautomatyzowane

automat załadowczy automatyczny załadunek

Automat typ AZW-180, umożliwia obsługę od 2 do 4 pieców wsadowych. W pełni sterowany komputerowo umożliwiając ciągłą kontrolę pracy. Sztywna konstrukcja o podwyższonej wytrzymałości mechanicznej, stabilna przez zastosowanie profili kształtowych. Elementy obudowy wykonane są ze stali Inox.

Podwozie stabilne oparte na dwóch prowadnicach podłogowych ze stali gatunkowej. Automatyczny i niezawodny mechanizm podnoszenia i przesuwu zabezpieczony przed niekontrolowanym opadnięciem stołu podajnika. Górna pozycja spoczynkowa - oszczędność miejsca

Pełny zakres automatycznej regulacji

  • kąta natarcia czołowego łopaty
  • głębokości załadunku
  • automatycznego pozycjonowania

Komputerowy system sterowania wypiekami i systemem automatycznego załadunku i wyładunku.

  • kolorowy ekran dotykowy o przekątnej 12,2"
  • Intuicyjny, łatwy interfejs oprogramowania
  • Polski, czytelny interfejs
  • Tworzenie receptur wypiekowych
  • Sygnalizacja akustyczna i wizualna
  • Wizualizacja zaparowania poszczególnych komór
  • Wizualizacja czasu zakończenia wypieku oraz czasu przekroczonego
  • Licznik wyprodukowanych produktów (opcja)
  • Tryb pracy pojedynczy, sekwencyjny oraz automatyczny
  • Wyłącznik bezpieczeństwa z funkcją kontynuacji przerwanej pracy
  • Oprogramowanie posiada możliwość rozbudowy
  • System diagnostyki

Receptury wypiekowe produktów tworzone są w oparciu o poniższe parametry:

  • czas zaparowania komór w dwóch trybach: ciągłym i pulsacyjnym
  • czas wypieku w poszczególnych komorach wypiekowych
  • moment otwarcia automatycznych zaworów zrzutu pary
  • czas otwarcia zaworów zrzutu pary
  • miejsce przeładunku kęsów ciasta na automat AZW (aparaty, stół automatyczny)
  • uruchamianie spryskiwania kęsów wodą
  • wybór komory wypiekowej i pieca
  • uruchomienie spryskiwania gotowego produktu wodą (opcjonalnie)

W skład systemu wchodzą:

  • Komputer z panelem dotykowym TOUCH SCREEN 12,2"
  • Kompletne oprogramowanie dedykowane do układu wybranego przez odbiorcę
  • Główna rozdzielnica elektryczna

AUTOMATYCZNY STÓŁ ODBIORCZY POŚREDNI

piekarniczy automatyczny system odbiorczy

Jest miniaturą automatu załadowczo - wyładowczego, pracującego w układzie góra –dół. Jego zadaniem jest odebranie uformowanych oraz wygarowanych kęsów ciasta z wózków przenośnych oraz przeniesienie ich na płytę automatu załadowczo - wyładowczego, który następnie przekazuje produkt do pieca. Podobnie jak w przypadku Automatu AZW-180 ich konstrukcja jest bardzo wytrzymała, posiada wysokiej jakości agregaty napędowe i sterowanie komputerowe, zaprojektowane z myślą o zakładach prowadzonych w systemie wielozmianowym.

sekcja PRZEŁADUNKOWA - AUTOMATYCZNA STACJA DOKUJĄCA

piekarnicza stacja garownicza

Służy do odbioru kęsów ciasta z zadokowanego wózka z aparatami. Odbywa się przez automatyczny system odbioru z poziomów wózka. a następnie przeładunek kęsów na stół pośredni - automat załadowczy.

Stacja dokująca składająca się z automatycznego stołu przeładunkowego oraz urządzenia dokującego na wózki garownicze. Automatyczny stół przeładunkowy z własnym napędem pozwala na przygotowanie kolejnej porcji kęsów do przeładowania na automat załadowczy w czasie, kiedy ten wykonuje załadunek lub wyładunek. Konstrukcja jest bardzo wytrzymała, dodatkowo przytwierdzona do podłoża posiada wysokiej jakości agregaty napędowe i sterowanie komputerowe.

Zestaw garowniczy do stacji dokującej

Zestaw pozwalający na obsadzenie jednorazowo jednego pieca. Aparaty przeładunkowe wykonane ze stali nierdzewnej i dopasowane do komory wypiekowej pieca. Szerokość aparatu przeładunkowego odpowiada 1/3 głębokości
komory wypiekowej. Na obsadzenie jednej komory pieca potrzebnych jest trzech
aparatów poprzecznych. Specjalne wyprofilowane uchwyty wykonane są ze stali
nierdzewnej Inox.